Motosikletlerde Kış Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Motosikletler yazın olduğu gibi kışın da kullanan sürücüler mutlaka bulunmaktadır. Fakat kışın pek çok kullanıcı havaların soğumasıyla birlikte motosikletlerinden yazın aldıkları keyfi almamaktadır. Bu yüzden kışın motosikletler garajlara çekilerek yazı beklemektedir. Motosikletinizi aylarca bir garajda veya farklı bir yerde park etmeden önce yapacağınız işlemler olabilir. Bu bilgileri sizlerle paylaşmadan memnuniyet duyacağız. Aracınızı park etmeden önce mutlaka sizlerle paylaştığımız bilgileri aracınız üzerinde uygulayınız. Bu bilgiler motorunuzu koruyacak ve bir sonraki ilk çalıştırma da sizi yormayacaktır.
Motosikletinizin Temizliğini Eksiksiz Olarak Yapın
Aracınızı park etmeden önce mutlaka yıkanmış ve kurulanmış olmasına dikkat ediniz. Çamurlu veya temizlenmeden bırakmanız aracınızın park esnasında korozyona uğramasına ve paslanmasına neden olabilir. Yıkadıktan sonra mutlaka her köşesini ve her aksamını kurulamanız gerekmektedir. Nikel parçalar boyalı metal kısımlar ve kablo bölümleri kurulanmış olmalıdır. Aracınızı şayet çekeceğiniz yerde yıkadıysanız en az 10 dakika çalıştırın. Böylece motor kısmı da sulardan arınmış olacaktır. Aracınızın zincir dişli ve diğer çalışan parçalarını koruyucu yağlar uygulamanız bu tip çalışan ve sürtünen parçaların ömrünü uzatacaktır.
Doğru Park Pozisyonunu Seçin
Motosikletiniz eğer karbüratörlü tip ise yakıt musluğunu kapatarak aracınızı çalıştırın ve motorunuz kendiliğinden stop edinceye kadar bekleyin. Aracınızı kapalı garajlarda muhafaza etmeniz önerilir. Metal akşamların yağıştan, nemden ve rutubetten uzak tutmanız gerekmektedir. Aksi takdirde aracınız zarar görür ve paslanır. Kapalı garajınız yok ise aracınızı yukarıda belirttiğimiz aşamaları uyguladıktan sonra korunaklı ve yağıştan uzak bir kısma park etmeniz gerekir. Aracınız uzun süreli kalacağı için mutlaka aracınızda var ise orta sehpaya almanız gerekmektedir. Orta sehpanız yok ise kaldırma aparatları ile aracınızın tam doğru pozisyonda kalmasını sağlayabilirsiniz. Aracınızın yakıt deposunun dolu olması tavsiyemizdir. Aksi takdirde boş kısımlar korozyona uğrayabilir.
Aracınızı mutlaka soğumuş şekilde park ederek üzerini kapatın. Üzerini motosiklet brandası kullanarak tozdan uzak tutabilirsiniz. Sıcak aracın üzerini kapatmanız durumunda rutubet olur ve kapalı halde bile aracınız mutlaka zarar görür. Eğer aracınızda krom ve nikelajlı parçalar var ise bu kısımları paslanmaması için özel koruyucu yağlar ile yağlamanız önerilir. Açıkta nem ve yağışta kalan motosikletler her zaman korozyona uğrar ve zarar görür.
Akü Bakımı
Motosikletinizin önemli parçalarından birisi olan aküler uzun süre işlem yapılmaz ise deşarj olabilir. Aracınızı kullanmaya başlayacağınızda ise size cevap veremez ve aracınızı çalıştırmaz. Bu hususta izleyeceğiniz alternatif yol bulunmaktadır. Önerdiğimiz yol akünüzü sökerek oda sıcaklığınızda muhafaza etmeniz akünüzün ömrünü uzatır ve deşarj olmasını geciktirir. Motorunuzu kullanmaya başlamadan öncede sökmüş olduğunuz aküyü akü şarj cihazı ile şarj etmeniz akünüzün ömrünü uzattığı gibi, aracınızın kolay çalışmasını da sağlayacaktır.
Diğer alternatif yol ise motorunuzun üzerinden aküyü sökmeden park etmeniz ve belirli aralıklarla en az 10 dakika çalıştırmanız akünüzü koruyacaktır. Bu çalıştırma süreleri haftada bir yada on günde bir olursa akünüzün ve diğer aksesuarların ömrünü uzatacaktır. Bu çalıştırmalarda motorunuza ekstra bağlanan elektrikle çalışan parça veya aksesuar var ise kapalı durumda kalması gerekmektedir. Aracınızın aküsü şayet motosikletin üzerinde kalacak ise akünün + (artı) başlığını yada ana sigortanızı sökmeniz akünün dolu kalmasına katkı sağlayacaktır.
Sizlerle paylaştığımız bu bilgiler umarım sizlere yardımcı olacak ve aracınızı kışın kusursuz bir şekilde muhafaza etmenizde yardımcı olacaktır.