Motosiklet ürünleri ve daha fazlası.
Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Motosiklet Ehliyeti Alacaklar İçin Notlar

18-02-2020 09:12
Motosiklet Ehliyeti Alacaklar İçin Notlar

Son yılların en popüler ulaşım araçları arasında yer alan motosikletler için, diğer vasıtalara göre ehliyet almak daha kolaydır. Geniş bir yelpaze altında farklı kullanım amaçlarına uygun motosiklet çeşitleri adına; A, A1 ya da A2 ehliyetine sahip olunmalıdır. Tabii bu ehliyetleri elde edebilmek için ise belli başlı bazı şartlar yer alıyor. Şimdi motosiklet ehliyeti alabilmek için ne gibi unsurları geçmek gerekir inceleyelim.


Kimler Motosiklet Ehliyetine Sahip Olabilir?


Motosiklet kullanabilmek için A ile A1 veya A2 ehliyeti almak gerekmektedir. Bu her üç ehliyet için de farklı şartlar yerine getirilmelidir. Bunlardan ilk olanı yaştır. A1 ehliyeti almak isteyenler 16 yaşını geçmiş olmalıdır. A2 ehliyet sahibi olmak isteyenler ise 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekir. Söz konusu A sınıfı olduğunda ise 24 yaşın üzerinde olunma şartı bulunur. Diğer yandan A2 ehliyetine sahip olan kişiler 2 yıl süreyle bu ehliyeti bulundurduktan sonra ehliyeti alma hakkına sahip olabilir. Bu kriterleri barındıran bireyler motor ehliyeti almaya hak kazanır.


Motor Ehliyeti Adına Hangi Kurslara Başvuru Yapılmalıdır?


Motosiklet ehliyeti alabilmek için başvuru yapılacak kurs kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bir kurum olması yeterlidir. Kişisel olarak ele alınacak bazı evraklar ve dokümanlar üzerinden A, A1 veya a2 ehliyet almak için başvuru gerçekleştirilebilir.


- Kimlik fotokopisi,


- Biyometrik fotoğraf,


- Öğrenim belgesi,


Prosedüre bağlı olarak kademeli şekilde bu kurumlar üzerinden eğitim alma şansı elde edilebilir. Daha sonra istenilen ehliyet sınıfına sahip olabilmek için sınava girmek ve belirli alt başarı oranını yakalamak yeterlidir.


Motosiklet Kursu İçin Teorik Eğitimde Neler Bulunur?


İlk kez motosiklet ehliyeti alacak olan kişiler için teorik olarak belli başlı bazı dersler verilir. Böylece ehliyet alındıktan sonra sürüş anında ihtiyaç duyulan farklı kurallar bazında kullanım fırsatı sağlanır. Bu konuda teorik açıdan ele alınan bazı dersler bulunur.


- Trafik bilgisi,


- Araç teknik bilgileri,


- Olası durumlar karşısında ilk yardım dersleri,


Var olan ehliyeti üzerinden yükseltmek amaçlı başvuru gerçekleştiren bireyler için ise uygulamalı eğitim sağlanır. Böylece Milli Eğitim Bakanlığı kontrolü altında ele alınacak sınav konusunda adaylar en iyi şekilde hazır hale gelir.


Motosiklet Kursu İçin Pratik Eğitimde Neler Bulunur?


Motosiklet kursu adına pratik eğitim dendiği zaman sürüş akla gelmelidir. Teorik eğitim ile beraber direksiyon eğitimi üzerinden özellikle ilk defa öğrenecek kişiler için doğru bir eğitim verilir. Aynı zamanda sürüş tekniklerini yükseltmek isteyenler ve farklı ehliyet almayı arzu edenler için de geçerlidir. Bu eğitimlerin en önemli yanı gelecek olan sınav adına gerekli olan koşulları detaylı şekilde öğrenmektir.


Sınavı başarıyla geçebilmek için neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler, detaylara dikkat edilerek uzmanlar tarafından ele alınır ve öğretilir. Böylece motor ehliyeti rahatlıkla alınmak suretiyle trafiğe geniş kapsamlı bilgi dağarcığı altında çıkılabilir.


Motosiklet Ehliyet Sınavını Geçmek İçin Alt Baraj Nedir?


MEB bünyesinde gerçekleştirilen motosiklet ehliyet sınavı için yazılı ve pratik bölümlerden geçmek gerekir. Motosiklet ehliyeti almanın son aşaması olarak bu sınavlardan 100 üzerinden en az yetmiş puan almak gerekmektedir. Yazılı sınavda üzerinde 50 soru bulunur ve her biri teorik derslerde gösterilen konulardır.


Pratik uygulamada ise 5 dakikalık parkur bölümü ile beraber 30 dakikalık akan trafik üzerinden 35 dakika süresince sınav yapılır. Bu sınavlarda başarılı olan bireyler A, A1 ya da a2 ehliyet almak adına hak kazanır. Kurslar belirlenmiş tarihlerde gerçekleştirilir ve bu tarihe kadar mutlaka sınav adına tüm gerekli bilgiler detaylı olarak öğrenilir.

 

 Motosiklet ehliyeti alırken gerek sınav esnasında gerekse pratik yaparken Motosiklet koruyucu ekipmanları kullanılması mecburidir. Ehliyet alacak sürücü dilerse kendi ekipmanlarını da kullanabilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.