Motosiklet Yazlık Bakımı
Kışın motosikletini kullanmayan ve park ettiğiniz sürece aracınızla ilginemediyseniz mutlaka aracınızı yaza hazırlamanız gerekmektedir.
Motosiklet Akü Bakımı
İlk olarak yapmanız gereken işlem aracınızın aküsünü kontrol etmeniz ve şarjının tam dolu hale getirilmesi gerekmektedir. Asitli akü kullanan motosikletlerde bakım biraz daha zordur. Bazı modellerinde ya da akü tiplerinde akü kutup başlarının üzerinde küflenme yada paslanmalar olabilir. Akünüz şayet motorunuzun üzerinde bu duruma geldi ise aküyü sökmek zordur. Aküyü temizlemek için en basit yöntem akü kutup başları üzerine kaynamış sıcak su dökmek üzerindeki küfü eritecektir. Tabi ki bu işlemi yaptıktan sonra aracınızın üzerinden akan suyu daha sonra normal su ile iyice yıkayarak asitten arındırmanız gerekir. Bu işlemi yapmaz iseniz boyalı kısımların boyası kalkar ve paslanma başlar.
Daha sonra yine asitli su kullanan akülerde asit miktarı üzerine asit değil saf su konularak içerisindeki su miktarı tamamlanır. Bakımsız yani jelli akülerde ise direk olarak aracın aküsünü şarja bağlayabilirsiniz. Bu işlemi ister servisiniz de isterseniz satın alabileceğiniz kolay şarj yapan akü şarj cihazları ile kendiniz yapabilirsiniz. Bazı şarj cihazlarında motosikletin üzerinde de aküyü sökmeden şarj yapılabilmektedir.
Hava Filtre Kontrolü
Aracınızın hava filtre kutusu kolay sökülebilir ya da kontrol edilebilirse hava filtresini ve filtre kutusunun içi mutlaka kontrol edilmelidir.
Bir sonraki adım ise aracınızın mekanik kısımlarında korozyon olup olmadığı gözle kontrol edilebilir. Herhangi bir korozyon yok ise bir sonraki adıma geçilebilir.
Motosiklet Yağ Kontrolü ve Değişimi
Bir sonraki adımı ise motorunuzun motor yağ seviyesinin kontrolüdür. Genellikle araçlarda herhangi bir yağ kaçağı olmaz fakat yine de aracınızın yağını ve seviyesini mutlaka kontrol edin ve hatta değiştirin. Uzun süre bekleyen yağ özelliğini yitirebilir.
Yine yağ ile çalışan fren hidrolik hortumları ve yağ seviyeleri mutlaka fiziki olarak kontrol edilmelidir.
Enjeksiyonlu bir motosiklet kullanıyor iseniz kontağı açtıktan sonra benzin pompasından gelen ses yeterli benzin enjeksiyona dolunca kesilir marşa basmadan tekrar kontağı açıp kapatarak pompanın tekrar enjeksiyona benzin göndermesi sağlanır.
Aracınız karbüratörlü bir model ise karbüratör altındaki tahliye vidası gevşetilerek içindeki ve deponun alt kısmına biriken pis benzini aracınızdan tahliye etmeniz aracınızın kolay çalışmasını sağlayacaktır.
Son olarak motosikletinizin lastik hava basınçlarını ve zincir gerginliğini de kontrol ettikten sonra artık marşa basabilirsiniz. Araç bu işlemleri uyguladıktan sonra hemen çalışacaktır. Şayet olası bir terslik olur ve çalışmaz ise bakılacak yer aracın bujisidir. Buji bozulmuş ya da kablosunda küflenme oldu ise temizleyip bujiyi de değiştirerek aracınızı çalıştırabilirsiniz.
Aracınızın bakım ve onarımı için bakım setlerini satın alarak hem uygun hem de kapsamlı bir şekilde aracınıza bakım yapmış olursunuz.
Uzun süre çalışmayan motosikletler her zaman özenle hem gözle hemde gerekli kısımları mutlaka kontrol edilerek çalıştırılmalıdır. Motor yağı, fren hidrolik yağları var ise soğutma sıvıları normal seviyeler de ve temiz olması gerekmektedir.