Motosiklet Fren Balatası Seçimi

Trafikte kişilerin kendi can güvenliği ve diğer sürücülerin güvenlikleri için fren balatalarını düzenli kontrol ettirmesi çok önemlidir. Fren balataları yolculuk esnasında kişilerin güvenliğini sağlayan ve motosikletin hızını ayarlayan önemli ekipmanlardan birisidir. Bu sebeple fren balataları motosikletlerin en önemli parçaları arasında yer almaktadır.
Motosiklet Fren Balatası Nedir?
Motosikleti durdurmayı veya yavaşlatmayı sağlayan parçaya fren balatası adı verilmektedir. Bu parça tekerleğe bağlı olan disk sayesinde sağlamaktadır. Balatalar diskler ile birlikte çalışarak araçların fren sistemine bağlı olmaktadır. B nedenle motosikletin durması için gerekli olan komut verildiği zaman fren balataları tetiklenir ve yapılan komutun şiddetine göre de motosiklet yavaşlar yada durur.
Motosiklet fren balataları disk ile birlikte çalışmaktadır. hidrolik sıvılar ile birlikte fren kaliperler sıkar ve böylece tekerlek ile birlikte dönen fren diskleri üzerinde sürtünme oluşur. Tekerlekteki dönme hareketinin kinetik enerjisi balatalarda ısı enerjisine dönüştürmektedir. Dönüşmüş olan bu ısı enerjisinin de soğuması gerekmektedir. Bu soğuma işlemi motosikletlerde yer alan fren soğuması ile sağlanmaktadır.
Motosikletlerde bulunan balatalar aracın diskine uyguladıkları sürtünme ile durmayı sağlamaktadır. Ayrıca anlık olarak kasılır ve freni basılı şekilde tutulduğu müddetçe kasılma devam etmektedir. Daha sonra fren bırakıldığı zaman da balatalar eski haline geri dönmektedir.
Motosikletlerde Fren Balata Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Motosikletlerin en önemli parçalarından birisi de fren balatalarıdır. Motosikletlerin modeline ve performansına göre de fren balataları değişmektedir. Bu nedenle motosiklet fren balata seçimi yapılırken motosikletin performansına ve modeline bakılması gerekmektedir.
Motosikletlerden bazıları daha yüksek performans göstermektedir. Bu araçların balataları da yüksek performans göstermektedir. Bu nedenle maliyeti de aynı düzeyde artmaktadır. Yüksek performansı olan motosikletlerin balatalarının daha kuvvetli ve yıpranmalara karşı daha dayanıklı olması da oldukça önemlidir.
Ayrıca düşük performanslı motosikletlerde güce göre balata seçimi yapılır. Motosikletin gücünden daha yüksek bir balata seçilmesi durumunda ise tam kapasite ile kullanılamamaktadır. Bu da sürücüler için gereksiz bir harcama olacaktır. Bunlar dışında motosikletlerde disklerin spesifik bir özelliği var ise diskler ile uyumlu bir şekilde performans gösterecek balata seçimi yapılmalıdır. Balataların diskler ile uyumlu olmaması durumunda ise motosikletlerde işlev kaybı yaşanabilmektedir.
Sinterli Fren Balataları
Balatalar içerisinde en popüler olan balata çeşidi sinterli fren balatalarıdır. B balatalar en zor koşulların üstesinden gelebilmektedir. Bu nedenle neredeyse tüm motosikletlerde orijinal ekipman olarak kullanılmaktadır. Sinterleme aşınmaya dirençli bir sürtünme malzemesi oluşturmak için metal partiküllerin basınç ve ısı altında kaynaştırılması işlemidir. Sinterli balatalar şehir sürücüleri ve dik arazilerde sürenler için oldukça uygundur.
Organik Fren Balataları
Bu balatalar özel reçineler ile birbirine bağlanmış elyaf ve dolgu karışımından yapılmaktadır. Organik balatalardan bazılarında dayanıklılığın artması amacı ile Kevlar ve karbon gibi fiber bileşenler kullanılmaktadır. Fren uygulandığı zaman daha çeşitli ve hisli veya geri bildirim sağlayan yumuşak bir yapıya sahip olmaktadır.
Organik balatalar az rotor aşınmasına sebep olmaktadır. Bu durum da rotorları sık sık değiştirmek istemeyen kişiler için oldukça uygundur. Organik balatalarda yer alan yumuşak malzemeler onları sinterlilerden daha sessiz hale getirmektedir. Ayrıca sinterli balatalara göre daha uygun maliyetli olmaktadır.
Seramik Fren Balataları
Aşırı basınç ve sıcaklıklarda bağlanmış yüksek mukavemetli seramik elyaflar ve demir dışı metal filamentler kullanılarak oluşturulan balatalara seramik fren balataları denilmektedir. Yumuşak metal filamentler iyi başlangıç için orta düzeyde sürtünme taban katsayısına sahip sürtünme malzemesi üretmektedir. Isıya dayanıklı seramik lifler ve polimerik bağlayıcılar yüksek sıcaklıkta fren zayıflamasına katkı sağlayan termal balata ayrışmasını ve gaz çıkışını azaltmaktadır.