Bir Motorcunun En İyi Koruyucusu Kask

Motosikletler günümüzde pek çok kişi tarafından kullanılan araçlardır. Bir motosiklet sürücüsünün sürüş esnasında mutlaka takması gereken koruyucu ekipmanları bulunmaktadır. Bunlar arasında en önemlisi motosiklet kaskı olmaktadır. Kask ile birlikte diğer koruyucu ekipmanlara sahip kullanıcılar motosikletlere daha güvenli bir şekilde binmektedir. Kasklar sadece yasaların bir gereği olarak değil motosiklet sürüşlerinin de ayrılmaz bir ekipmanı olarak düşünülmektedir.
Motor Kaskı Nedir?
Pek çok aktivitenin kendisine özgü koruyucu ekipmanları bulunmaktadır. Motosiklet kullanmak da bunlardan birisidir. Motosiklete sahip her sürücünün motor kaskı ile beraber başka pek çok ekipmana sahip olması ve bunları sürüş esnasında kullanması gerekmektedir. Kask en iyi koruma aracı olmakla beraber herhangi bir kazada kişilerin kafa bölgesini korumaya sağlayan bir ekipmandır.
Motosiklet sürücüleri için motorcu kaskı kullanmanın pek çok faydası bulunmaktadır. Fakat kullanılan kaskın kalitesi de bu anlamda çok önemlidir. Herhangi bir kazada parçalanan kaskın kişilere pek bir faydası bulunmamaktadır. Bu nedenle motosiklet sürücülerinin mutlaka kaskları kullanmaları ve kaskların seçiminde bazı noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir.
Motor Kaskı Kullanmanın Faydaları Nelerdir?
Motosiklet kullanan sürücülerin mutlaka kullanması gereken koruyucu ekipmanlardan birisi de kasklardır. Bir motorcu için kaskların kullanımı mecburi olmakla birlikte kişilere pek çok yönden faydası da bulunmaktadır. Kasların sürücülere olan faydaları şunlardır:
- Herhangi bir kazada baş, çene, kafatası ve yüz çevresini korumaktadır.
- Kaslar sürücülere dışarıdan gelen sesleri azaltmakta ve daha az sesin gelmesini sağlamaktadır.
- Sürücüleri rüzgar veya böcek gibi dış etkilerden etkilenmesini önlemektedir.
- Dış etkenlerden koruyarak sürücülere konfor sağlamaktadır.
- Sürüş esnasında karşılaşılan farklı hava akımlarından sürücülerin etkilenmesini önlemektedir. Bu nedenle de sürücüler için güvenli sürüş imkanı sağlamaktadır.
- Yağmur, rüzgar gibi hava olayı etkenlerinden korumaktadır.
- Sürücüye sürüş esnasında belirli bir açıda görüş alanı vermektedir. Bu da sürücülerin çevresel etkenlerden etkilenmesini önlemektedir.
- Sürücüleri de hızlanma güvenli olmaktadır.
- Zorunlu olmasından dolayı trafik cezası ödemekten kurtulunur.
Kask Kaç Bölümden Oluşur?
Motorcu koruyucu ekipman olan kaslar 5 farklı bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ilki dış kısımdır. Dış kısım genellikle sıkıştırılmış termo plastikten yapılmaktadır. Çarpmanın ilk absorbe edilen kısmı bu kısmıdır. Kaygan bir materyal ile sağlamlaştırılmış olması sebebiyle darbe anında sürtünmeyi azaltmaktadır.
Kasların diğer bir bölümü ise darbe emici kısmıdır. Genellikle genişletilmiş polistirenden yapılmıştır. Kaskların iç kısmı yumuşak görünür, fakat darbelere karşı çok dayanıklıdır. Bu sayede kafaya uygulanan şiddetin eşit bir şekilde dağılmasını sağlar ve darbe etkisinin hızını keser.
Eğer çok hızlı bir çarpma söz konusu ise kaskların diğer bir bölümü olan koruyucu astarlar korucuyu dış yüzey etkisi göstermektedir. Çarpma esnasında oluşan etkiyi dağıtır ve hasarı en aza indirger. Astar bölgesi yumuşak köpük ve yumuşak astar kaplama olmaktadır. Dolgu malzemesi kaskın iç ve şakak bölgesini sarmaktadır.
Kaskın kafaya takılmasından sonra kafada durmasını sağlayan bölüme çene altı bağı adı verilir. Bu bant sürüş sırasında mutlaka kilitli ve bağlı olması gerekmektedir. Son olarak kaskların son bölümü olan vizör ise kaskın ön kısmında, gözü koruyan, UV ışıklarını süzen şeffaf bölüm olmaktadır. Kaskların sahip olduğu her bir bölümü sürücüleri farklı alanlarda korumakta ve güvenli sürüş imkanı sağlamaktadır.
Kask Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Motosiklet Kaskı seçimi sırasında sürücülerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekir. Dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
- Kompozit malzemeden üretilmiş olması gerekir.
- Ağırlığı en fazla 1100 gram olması gerekir. Daha ağır olan kaslar sürücülerin rahatsız olmasına neden olmaktadır.
- Görüş açısının geniş olması gerekir.
- Ses yalıtımı ve konforunun olması gerekir.
- Çizilmeye karşı hassasiyet gösteren testlerden geçirilmiş olması gerekir.
- Vizörün UV ışınlarına karşı hassasiyeti test edilmiş olması gerekmektedir.